Επιλέξατε τα πλακάκια και τα είδη υγιεινής και νομίζατε ότι τελειώσατε με το λουτρό σας; Λάθος τώρα ξεκινάει το πιο σοβαρό κομμάτι της κατασκευής, η τοποθέτηση!

Το 50% του τελικού αποτελέσματος μιας κατασκευής είναι τα υλικά που θα επιλέξουμε. Το άλλο 50% είναι η σωστή εφαρμογή τους. Αν δεν είστε έμπειρος μηχανικός ή σχετικός με το αντικείμενο, δύσκολα θα μπορέσετε να επιβλέψετε την κατασκευή ενός λουτρού. Το αποτέλεσμα είναι να εξαρτάστε από την ικανότητα του τοποθέτη. Αν δεν είστε σε θέση να επιβλέψετε την οποιαδήποτε κατασκευή μην επιλέξετε τον πιο φθηνό τεχνίτη γιατί πολύ πιθανό η οικονομική τιμή του να φανεί στο αποτέλεσμα.

Τοποθέτηση πλακιδίων με αποστάτες – σφήνες

Πλέον τα πλακάκια που επιλέγονται είναι μεγάλων διαστάσεων αυτό προϋποθέτει πως ο πλακάς πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία τοποθέτησης. Παλαιότερα οι σταυροί και τα ταφ ήταν τα εξαρτήματα που κρατούσαν την απόσταση των πλακιδίων σταθερή. Οι νέες διαστάσεις απαιτούν την χρησιμοποίηση αποστατών – σφήνες. Οι αποστάτες αυτοί δεν αφήνουν περιθώριο λάθους καθώς αλφαδιάζουν το πλακάκια στις 4 γωνίες του. Επίσης τα μεγάλα πλακάκια πολύ συχνά έχουν μια κύρτωση, με τις σφήνες αυτές αλφαδιάζονται και τοποθετούνται τέλεια.

Κόψιμο φαλτσογωνιάς στις ακμές.

Αν υπάρχει στο λουτρό σας κάποια γωνία θα παρατηρήσετε πως συμβαίνει μια από τις 3 περιπτώσεις

  1. κεραμική γωνιά
  2. μεταλλική γωνιά
  3. εμφανές το σόκορο του πλακιδίου (δηλαδή φαίνεται το πλαϊνό του πλακιδίου)

Αυτές οι περιπτώσεις τις συναντούμε σε παλαιότερα λουτρά ή σε σύγχρονα vintage λουτρά. Αν θέλετε ένα μοντέρνο λουτρό πρέπει να ζητήσετε από τον τοποθέτη σας να κόψει φαλτσογωνιά τα πλακάκια. Αυτό σημαίνει πως τα πλακάκια που τέμνονται θα κοπούν στο σόκορο τους σε γωνία 45 μοιρών. Το αποτέλεσμα που θα βλέπετε θα σας ανταμείψει.

Μόνωση στην ντουζιέρα

Είναι κάτι τόσο απλό, καθόλου χρονοβόρο και όμως μας προφυλάσσει από μεγάλα έξοδα και ταλαιπωρία του μέλλοντος. Αν έχετε ντουζιέρα που το δάπεδο της θα κατασκευαστεί από τα πλακάκια σας (που το προτείνουμε καθώς δένει πιο όμορφο το σύνολο) και όχι από κάποια κεραμική, ακρυλική ή πορσελάνινη βάση τότε μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον πλακά σας, να σας κάνει μια υποτυπώδη μόνωση. Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι γαλάκτωμα και τσιμεντοειδή επαλειφόμενα υλικά.